In Koch en Compaijen

Wist u dat…

Weetjes over het notariaat

De notaris is een onpartijdige, onafhankelijke en deskundige juridisch adviseur, die afspraken tussen partijen vastlegt. Hij weegt de belangen van alle partijen tegen elkaar af en licht de gevolgen van die afspraken toe. De afspraken worden vastgelegd in een notariële akte.

Kandidaat-notaris

Een kandidaat-notaris is niet per se een notaris in opleiding. De kandidaat-notaris kan er ook voor kiezen om als kandidaat-notaris te blijven werken onder een notaris. Een kandidaat-notaris heeft net als de (toegevoegd) notaris de studie notarieel recht aan een Nederlandse universiteit afgerond. Op juridisch gebied staan zij dan ook gelijk.

Notariële akte

Een notariële akte is een bindende, rechtsgeldige afspraak op papier. Door deze akte staan de afspraken vast, ligt de datum van de afspraken vast, is de identiteit van de betrokken partijen vastgesteld en hebben partijen verklaard dat zij de afspraken gelezen en begrepen hebben. De akte blijft 30 jaar bewaard op het notariskantoor en wordt vervolgens in een landelijk archief opgeslagen.

Aantal (kandidaat)notarissen

In Nederland zijn ongeveer 1.250 notarissen werkzaam en 1.900 kandidaatnotarissen. Deze (kandidaat)notarissen werken op 458 kantoren (cijfers per 1 april 2019).

Start typing and press Enter to search